Ameliyat olmayı düşünüyorsanız burun dolgusu yaptırmayın

Bilgin

Global Mod
Global Mod
Türkiye’de son günlerde bayanlar ve erkekler içinde fazlaca tercih edilen estetik operasyonu ameliyatsız burun estetiği olarak bilinen burun dolgusu süreci. Burnu şekillendirmede hayli tanınan bir tedavi haline gelen burun dolgusu estetik avantaj üzere görünse de birlikteinde kimi riskleri taşıyor.

AMELİYAT OLMAYI DÜŞÜNENLERE ÖNERİLMİYOR

Medipol Mega Üniversite Hastanesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Kısmı’ndan Doç. Dr. Erkan Soylu; burun dolgusuyla ilgili merak edilen sorulara yanıt verdi.

Soylu, “Burun dolgusu, çoklukla burun sırtındaki kemeri düz hale getirmek için, burun köküne ve burun ucuna çeşitli unsurların enjekte edilmesidir. Günümüzde dolgu gereci olarak ekseriyetle hyaluronik asit kullanılmaktadır. Yaklaşık 6 ay ile bir yıl ortasında resen erimektedir. Ard arda yinelandığında bir kısmı kalıcı olabilmektedir. Hakikaten biz daha evvel dolgu yapılmış hastaları ameliyat ettiğimizde bir kısım dolgunun mesela iki yıldır erimediği ve kaldığını bakılırsabilmekteyiz.” sözlerini kullandı.

Biroldukça hastanın burun dolgusu sürecini önerir misiniz biçiminde sorular sorduğuna dikkat çeken Soylu, burun ameliyatı olmayı düşünen hastalara süreci önermediklerini söylemiş oldu.

Soylu şu tabirleri kullandı:

“Şunu söylemem gerekir ki ileride burun ameliyatı olmayı düşünen hastalara ben burun dolgusu önermiyorum. Zira dolgu burun cildini genişletip büyütür ve kalitesini bozar. Ayrıyeten Burnu büyük olan hastalara da önermiyorum zira dolgu burnu büyüten bir süreçtir. Buruna bir şey doldurulmaktadır ve bu da burnu büyütecektir.

Burnu küçük olan ve ileride ameliyat olmayı hiç düşünmeyen yahut ameliyat olmasının önünde tıbbi bir pürüzü olan hastalarda burun dolgusu önerilebilir. Örneğin rastgele bir sıhhat sorunu niçiniyle anestezi alamayacak olanlar, kanama pıhtılaşma bozukluğu olanlar yahut ameliyattan epey korkanlar, şayet burunları büyük değilse dilerlerse dolgu yaptırabilirler. olağan olarak dolgunun da kendine has riskleri vardır ve yaptıran hastalarımızın uygun yerlerde ve medikal estetik yapma yetkisi olan doktorlarda yaptırmaları ve merdiven altı diye tabir edilen yerlere istek etmemelerini öneririm.

Pekala burun dolgusu yaptırmış olan hastalar ameliyat olabilir mi?

elbette ki dolgudan daha sonra ameliyat olunabilir. Lakin daha evvel de dediğim üzere ameliyat olmayı düşünen hastaların dolgu yaptırmaması yeterli bir sonuç için daha âlâ olacaktır. Biz dolgulu hastaların dolgusunu ameliyat sırasında boşaltıp ameliyatımızı tamamlamaktayız. Bana dolgusu olan hastalar ameliyat öncesinde dolgumu eritmeli miyim diye sormaktadırlar, ben gerekli görmüyorum, zira ameliyat esnasında aslına bakarsan tamamını boşaltıyorum.

Sonuç olarak, dolgu daha fazlaca burun ameliyatı için durumu elvermeyen yahut ameliyat olmayı düşünmeyen hastalar içindir. Ameliyat olmayı düşünen hastalar için burun dolgusu tavsiye etmiyorum” dedi.