Azerbaycan’a girişi yasak savı… Nagehan Alçı karşılık verdi

bencede

New member
Habertürk müellifi Nagehan Alçı, toplumsal medyada Azerbaycan’a girişinin yasak olduğuna dair çıkan söylentilere karşılık verdi.

Nagehan Alçı bu savları çıkaranları mahkemeye vereceğini söyleyerek şunları söylemiş oldu:

“1- Toplumsal medyada bir daha hakkımda palavra fırtınası var, bu iftiracıların hepsi de mahkemelerde hesap verecek. Azerbaycan’a giriş yasağım olduğu külliyen palavra. Azeri Türkleri ile biz tek millet iki devletiz.Cumhurbaşkanı Erdoğan ile birlikte gittik biz Azerbaycan’a, Bakü heyetindeydim.

2- olağan olarak Aliyev idaresine tenkitlerim vardır ancak Azerbaycan halkını ne kadar sevdiğimin şahidi de arkadaşım Sevil Nuriyeva’dır. İdare başkadır, Azeri Türkleri kardeşlerimiz başkadır. yıllar evvelki saçmalığı da şahsen Azerbaycan Büyükelçisi kaldırmıştır. Bunu bu biçimde köşemde yazdım.”

“İSTENMEYEN KİŞİ”

Nagehan Alçı, Akşam gazetesinde 20 Kasım 2009 tarihinde yayımlanan “Nagehanakert” başlıklı yazısında Azerbaycan Dışişleri Bakanlığının kendisini “persona non grata” ilan ettiğini söylemişti.

Nagehan Alçı “Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı beni ‘persona non grata’ yani ‘ istenmeyen kişi’ ilan etmiş. Bildiğim kadarıyla bu mertebe diplomatik bireylere verilebilir. Gazetecilere değil.” demişti.

YASAKLI LİSTESİNDEN NASIL ÇIKTI

Milliyet’teki 24 Kasım 2013 tarihindeki “Hükümet cemaat hengamesinde kaybeden kim olacak? ” başlıklı yazısının “Azerbaycan’ın yasaklı listesinden nasıl çıktım?” alt başlıklı kısmında Azerbaycan’da “istenmeyen kişi” ilân edildiğini şöyleki beyan etmişti:

2009’da Dağlık Karabağ sorunu gündemi fazlaca meşgul ediyordu. Lakin ismi var, cismi yoktu sanki… Ben o periyot bu kadar yazılıp çizilen yeri merak ettim ve Dağlık Karabağ’a gitmeye karar verdim. Fakat nasıl gidecektim? Ermenistan üzerinden gidilir dediler… aslına bakarsan Karabağ toprakları Ermenistan işgali altında. Ermeni bir idare var. Erivan’a uçtum, uzun müddet Dağlık Karabağ’ın merkezi olan Stepanakert’e (Azeriler için Hankendi) gitmek ve oradaki idareden randevu almak için bekledim. Ve karayolu ile Ermenistan üzerinden Karabağ’a ulaştım…

Bir hafta geçirdim Karabağ’da. Savaş öyküleri dinledim. Bir vakit içinder hoşluğu lisanlara destan olan artık ise savaş yüzünden harabeye dönmüş Şuşa’yı dolaştım. Fecî katliamın yaşandığı Hocalı köyüne gittim. Ermeni idarenin lideri, dışişleri bakanı ve çeşitli yöneticileriyle röportajlar yaptım. Uzatmayayım: Bence yeterli gazetecilikti. çabucak sonrasında Gazeteciler Cemiyeti’nin ‘yazı dizisi’ mükafatını aldı…

Lakin tüm bunlar olurken Azerbaycan beni Karabağ’a Ermenistan üzerinden ulaştığım için persona-non grata ilan etti. O gün bu gündür Azerbaycan’a teşebbüs yasak. Ancak… Geçen gün telefonum çaldı. Karşımda Azerbaycan Büyükelçiliği Basın Ateşesi Elsevar Salmanov. Oysaki Türkiye’den sadece ben persona-non-grata listesindeymişim. görür görmez epey üzülmüşler ve bu işi düzeltmeye karar vermişler. Salmanov beni görmek için İstanbul’a geldi. Son derece liberal görüşlü, olumlu bir diplomat… İlham Aliyev’e bir mektup yazmamı istedi. Yazdım. Önümüzdeki hafta Bakü’ye gidecek ve mektubu şahsen verecek. bu biçimdece galiba benim ‘istenmeme’ durumum ortadan kalkmış olacak…

“SOYKIRIMLA YÜZLEŞMELİYİZ” DEMİŞTİ

Nagehan Alçı, 2015 yılında Milliyet gazetesinde yazdığı “Soykırımla yüzleşmek yeni Türkiye için elzemdir” başlıklı yazısında “Ben ‘soykırım’ sözüne karşı takınılan hali hastalıklı buluyorum. Bu tutumun son senelerdaki yüzleşme tutumuyla taban tabana zıt olduğunu düşünüyorum. Kendimizi kandırmayı bir kenara bırakalım: Bütün açık kaynaklar da doğruluyor ki Talat-Enver ve Cemal Paşa’lar tehcir sonucuyla Osmanlı’da yaşayan bütün Ermenileri gaye aldılar.” demişti.

Nagehan Alçı, “özetlemek gerekirsesı 1915’le yüzleşmek -bizi ne kadar rahatsız ederse etsin- esasen soykırımla yüzleşmektir. Ve bu yüzleşme yeni Türkiye’nin kurulması için elzemdir.” sözlerini kullanmıştı.

Odatv.com