Floransa, sıradan yapılan anıtsal ile boğuşuyor

Asil Kurt

New member
Bir zamanlar Rönesans Güç ve Perfecto tarafından yönetilen bir meydanın kalbinde, sıradan bir kadının altın heykelinde olağanüstü bir tartışmayı karıştırıyor. Hediyesi sessiz, ancak kamusal alanda ırk, cinsiyet ve görünürlük hakkında gündeme getirdiği sorular başka bir şey değil.

Cellini'nin Perseus'un gölgesinde, kılıç yükseltme ve Medusa'nın yamacından sarkan kesilmiş kafası, başka bir figür duruyor – hareketsiz, etkisiz. Mermer veya efsaneye oyulmuş değil, ama parıltı bronzda döküldü, bakışları elindeki telefona sabitlendi, sırtı arkasındaki Herik şiddete döndü. Thomas J. Price'ın ortaya çıkması, Piazza Della Signoria'nın ikonografisi hakkındaki her şeyi bozuyor. Anonim, sıradan, modern – zırh veya cüppe değil, rahat kıyafetler giymiş genç bir siyah kadın. Beyaz, erkek zafer tarafından egemen olan bu kare, stoacı varlığı farklı bir soru sorar: Kamusal alana kim aittir – ve kim her zaman dışarıda bırakıldı?

Thomas J. Price's Zamanın ortaya çıkmasıMart 2025'te kurulmuş, Piazza della Signoria'nın Rönesans simgelerinle tam bir tezat oluşturuyor

Yetkili, çağdaş ve meydan okuyan zaman, ortaya çıkma, anında dikkat çekiyor – büyük ölçüde veya şiddet yoluyla değil, kontrast yoluyla. Onun varlığı konuşmaya yol açtı ve hatta vandalizm – – etkileyiciler, ilk çıkışından birkaç hafta sonra heykel için muz bantlama yakaladı. Mart 2025'te Museo Novecento tarafından kurulan Thomas J. Price'ın zamanlama zamanı, çağdaş heykelde sadece bir Rönesans alanına tanıtılmıyor; Tarihsel olarak fetih, idealleşme ve dışlama ile tanımlanan bir alana yeni bir değer seti sunar.

Fiyat, müzenin yirminci yüzyıl basın materyallerinin açıkladığı gibi, “bireyin içsel değerini vurgulamak ve hiyerarşik dikişleri altüst etmek” için anıtsal bireyler – normal bireylerde anonim siyah figürleri kaplama kariyeri yaptı.

Turistler selfie çekmeye ve yerliler almaya devam ettikçe, ait olduğu yere tartıştıkça, heykel kamusal sanattan daha fazlası haline geldi; Bu bir parlama noktası. Kamusal alanda temsil hakkında acil sorular gündeme getiriyor: Kim anıtsal? Kim sadece var olmak için harika alan?

Piazza Della Signoria, Palazzo Vecchio ve Museo Novecento'da sergilenen eserleri içeren Thomas J. Price'ın Floransa'daki 2025 sergisi için bir tanıtım işareti

“Bu Floransa'da çok anlamlı bir kare,” dedi 20 yaşındaki Kai Tossi yerel Florentine'de. Michelangelo David, Hercules ve Cellini's Perseus'un kopyasıyla Piazza uzun zamandır Rönesans idealleri için bir sahne olarak hizmet etti. Fakat Tossi'ye göre, Thomas J. Price'ın zamanlama zamanı diğerleri kadar buraya ait. “Çok fazla kadın heykeli görmüyorsunuz” dedi. “Bana özensizliği hatırlattı, çünkü asla kadın heykelleri görmüyorum.” Ona öne çıkan şey sadece temsil değil, aynı zamanda şimdiki zamanın ince gücüdür. “Bu temsil ve görünürlük için” dedi. “Heykel, önde gelen kamusal alanlardan dışlanmış bir rakam getiriyor.” Ona göre, güç ve ataerkillik üzerine inşa edilmiş bir karenin merkezine yerleştirilmesi kasıtlı ve gecikmiş. “Birincisi farklı, iki kişi için kesinlikle güzel ve üçü için farklı.”

Bazıları için bu şimdiki güçlüdür. Diğerleri için yıkıcı hissediyor. “Kahretsin,” dedi 26 yaşındaki Simon Fiesoli, ilk izlenimini sorduğunda Piazza della Signoria'daki bir restoranda sunucuda. “Meydanı engelliyor, manzarayı engelliyor. Diğer heykeller inanılmaz – ama sadece korkunç.” Fiesoli'ye göre, çalışma alanın simetrisini ve görsel uyumunu kesintiye uğratır ve Floransa kültürüyle “yapacak hiçbir şeyi” yoktur.

Alessia Averssano, 24, başka bir yerel Florentine, daha yansıtıcı ton daha vurdu. Piazza'nın merkezini işgal eden dönen çağdaş sergilere atıfta bulunarak, “Bu ilk heykel değil,” dedi. “Gerçekten bu Piazza'ya ait olduklarını sanmıyorum. Kendi gibi olduğu zaman hoşuma gidiyor.” Floransa'nın sıkı sokaklarının ve yoğun şehir merkezinin bazen kareyi aşırı kalabalık hissettirebileceğini belirtti. “Piazza'nın daha fazla alanı olduğunda favorileri. Ortada hiçbir şey olmayan büyük bir kareye adım atabilmenden gerçekten keyif alıyorum” dedi. Çalışmanın sosyal medya kültürüyle konuşabileceğini kabul ederken – “her zaman sosyal medyada kalmamızdan bahsediyoruz” – onunla bağlantı kurmadı. “Çevresi ile eşleşmiyor, AI ai devine benziyor.” Yine de, çağdaş sanatın buraya ait olabileceğini vurguladı.

Turistler önünde yayınlayın Zamanın ortaya çıkmasıGenellikle duruşunu taklit eder – el ele el ele

Turistler de çeşitli tepkiler vardı. İspanya, Salamanca'dan üçlüsü – Jorge Rodríguez Niño, 24; Samuel Martínez Santos, 23; ve 22 yaşındaki Javier Mateo García, “Çirkin” heykeli olarak adlandırdı. Onlar için, meydanın görsel veya kültürel tonuna uymadı. “Daha modern görünüyor, daha fazla kontrast yaratıyor,” dedi. Fikir birliği? “Hayır, Floransa kültürüne uymuyor.”

Danimarka'dan 22 yaşındaki Martin Skyette Glerup için bu kontrast kesinti. “Biraz bir görevdi, ama bir şekilde beğendim” dedi. “Turizme, uluslararası turizme eğilimi gösteriyor, insanların ziyaret ettiklerinde gerçekten görmedikleri. Diğer heykellere göründü: “Bir tür ideal veya tanrıları ifade etmeye çalıştılar, ama bu muhalefeti tasvir ediyor – sadece toplumda bir tür eğilim.”

20 yaşındaki kız arkadaşı Elinor Markussen, ne kadar göze çarptığı için vuruldu. “Diğer tüm heykeller mermer, ama bu farklı” dedi. Doğrudan Palazzo Vecchio'nun önünde, “Onu kaçıramazsınız.” İlk başta, figürün “sadece normal bir genç insan” gibi göründüğünü söyledi, ancak zamanla kendi davranışlarını yansıttığını söyledi. “Bunu düşündüm ve şimdi gerçekten bu hikayeye dikkat etmek istiyorum. Telefonuma bakmaya devam etmek istemiyorum.”

Bazı ziyaretçiler için heykelin modern duruşu soruları gündeme getirdi. “Neden sadece telefonuna bakıyor?” Diye sordu Alabama'dan 61 yaşındaki Kevin Kraus. Yakındaki diğer figürlere dikkat çekti ve “Hayır – Floransal Kültürü Geç”. 58 yaşındaki karısı Trina Kraus başka bir şey fark etti: “Diğerlerine karşı tamamen giyinmişti” dedi. “Ama hala bir nesne gibi hissediyorum çünkü her şey çok sıkı, hala kadınlarda daha fazla nesnelleştiriyor.” Yine de, aynı zamanda “herkes kamusal alanlara ait olduğunu” ve sanat sanatının anlamının belirsizliğinde olduğunu sattı. “Her şey güzel olabilir, her şey sanattır” dedi. “Bunu benzersiz kılan şey bu.”

32 yaşındaki Felix Saller ve Almanya'dan 29 yaşındaki Manuel Kröll, heykelin “biraz kaybolmuş göründüğünü. Artık kimse yüz yüze etkileşime girmediğini” kabul etti. “Modern zamanlar hakkında bir eleştiri.” Klasik eserlerin yanına ait değildi, ama Kröll farklı bir okuma teklif etti: “Eğer etrafta dolaşan insanlarla uyuyorsa, evet. Binalara ve heykellere uyuyorsa, o zaman hayır.”

Reaksiyonlar – kabul, direnç, karışıklık – sadece estetik tercihlerden daha fazla. Anıtların uzun zamandır Taşa ait olduğu sorusunu cevapladığı bir şehirde, zamanın ortaya çıkması izleyicilerine geri dönüyor: Hangi hikayeleri paylaşmaya hazırız? Kimin hareketsiz kalmasına ve görülmesine izin veriyoruz?

Bu makale, Georgetown Üniversitesi'nin Floransa'daki Yurtdışı Çalışma Programı ile bir gazetecilik işbirliğinin bir parçası olarak üretildi.

İlgili

Florence Daily News'ten Discovery Daha Fazla

E -postanıza gönderilen en son yayınları almak için abone olur.