Nevşehir’de rektör huzursuzluğu

bencede

New member
Sözcü Gazetesi müellifi Aytunç Erkin, Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi rektörü Semih Aktekin‘in uygulamalarıyla ilgili kentte ‘huzursuzluk’ olduğunu yazdı. Aytunç Erkin, Cihannüma Derneği‘ne yakın olduğu öne sürülen Semih Aktekin‘in rektörlüğe yükselişini de hatırlatarak şunları kaleme aldı:

“Türkiye’nin gündemi iktisat, göç siyaseti, Millet İttifakı’nın adayı… emsalsiz can yakıcı sorunlar! Ancak… hayatın her alanında “ekonomi-politik” arbede sürüyor.

Örneğin…

Bugün sizlere Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi’nde yaşanan bir ‘tartışmayı’ anlatacağım. niye mi? Üniversite, Nevşehir Üniversitesi ismiyle 17 Mayıs 2007 tarihinde hizmete girdi. Üniversitenin ismi 7 Kasım 2013’te Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi olarak değiştirildi. Üniversite, biri ana yerleşke olmak üzere toplam 7 farklı yerleşkede bilimsel faaliyetlerini 9 fakülte, 9 meslek yüksekokulu, 2 yüksekokul, 4 enstitü ve 16 araştırma ve uygulama merkezi ile sürdürmekte. Ve 20 binden çok öğrencisi var. Pekala üniversite niye gündemde? Çünkü… Rektör Semih Aktekin’in uygulamalarıyla ilgili kentte ‘huzursuzluk’ olduğuna dikkat çekiliyor. Nasıl mı?

TÜRK EĞİTİM-SEN’İN ANKETİNDEN daha sonra…

Türk
Eğitim-Sen, üniversite çalışanına yönelik 3 Şubat-18 Mart 2022 tarihleri içinde ‘memnuniyet’ anketi düzenledi. Türk Eğitim-Sen Nevşehir Şube Lideri Tayfur Ürgenç anket sonuçlarını deklare etti: “Ankete toplam 343 üniversite işçisi yanıt verdi. (Hemen bilgisini verelim: Üniversitenin 650’den çok akademik takımı var) Ankete cevap verenlerin 276’sı akademik, 76’sı idari çalışandan oluşuyor. Cevaplayanların 230’u sendika üyesi, 113’ü de rastgele bir sendikaya üye değil ya da öbür bir sendikada. Ankete verilen karşılıklar değerlendirildiğinde dört ana başlık ön plana çıktı. Bunlar, mobing, adalet, takviye ve memnuniyet. Bizim gördüğümüz kurumda önemli bir memnuniyetsizlik, adaletsizlik ve mobbing olduğu tarafında.”

Ben de anketi inceledim. Sorulara ve yanıtlara, oranlara baktım…

Örneğin… “Psikolojik ve toplumsal açıdan uygun bir çalışma ortamına sahibim” sözüne verilen yanıtlar dikkat alımlı. 343 çalışandan 172’si “Bu tabire mutlaka katılmıyorum” derken, 69 kişi de “katılmıyorum” cevabını vermiş. Sendikanın anketine nazaran, üniversite çalışanlarının yüzde 70’i, “psikolojik ve toplumsal açıdan uygun olmayan bir ortamda çalıştıklarını” tabir etmiş.

Örneğin… “Çalışırken baskı ve gerilim altında olduğunuzu hissediyor musunuz?” sorusuna da 173 kişi “tamamen”, 60 kişi “çoğunlukla” karşılığını vermiş. Yani… Yüzde 70 oranında “baskı ve gerilim altındayım” demiş!

Örneğin… “Çalışırken mobbinge uğradığınızı hissediyor musunuz?” sorusunda ortaya çıkan tablo çarpıcı. 139 kişi “tamamen”, 61 kişi “çoğunlukla”, 35 kişi ise “gayet” şıklarına yönelmiş. 235 akademik ve idari işçi “mobbinge uğradığını hissediyor” üzerinde fikir birliğine varmış. Bu da yüzde 70’e yakın bir oran!

Bitmedi…

HAKSIZ YERE AÇILAN SORUŞTURMALAR

Anketin
şu sorusu en can alıcı yeri: “Haksız yere soruşturma açılması ya da ceza alma üzere tasalar yaşıyor musunuz?” Anketteki kıymetlendirme şöyleki:

“Bu soruya verilen yanıtlara bakıldığında çalışanların neredeyse tamamının (yüzde 90.2) kendileri hakkında haksız yere soruşturma açılması yahut ceza alma tasası yaşadığı görülmektedir. Bu kararın ortaya çıkmasında bilhassa son devirlerde işçi hakkında açılan soruşturma sayısının önemli oranda artmasının da tesirli olduğu düşünülmektedir.”

Pekala bu anketin akabinde ne yaşandı? Üniversitede fakülte sekreteri, meslek yüksek okulu sekreteri, enstitü sekreterlerinden oluşan 15 kişinin vazife yerleri değiştirildi.

Rektör Semih Aktekin’le ilgili bir iddiayı da Nevşehir Güzel Parti Vilayet Lideri Ömer Ay iki yıl evvel gündeme getirmişti. Ay, Rektör Aktekin’in Cihannüma Derneği’ne yakın bir isim olduğunu öne sürmüştü. Yani… AKP ortasında “Milli Görüş”ün temsil edildiği dernek!

SONUÇ: Doçentlikten profesörlüğe atanan Aktekin’in rektörlüğe atanmasıyla ilgili sürecin ‘fazlaca hızlı’ olduğu konusunda yaygın bir argüman var. Yarın, 4 Şubat 2020 tarihindeki bir kıymetlendirme raporunu sizlerle paylaşacağım.”